07.09

Δημοσίευση στην εφημερίδα Πελοπόνησσος

Category: Δημοσιεύσεις Written by Hits: 1541

Μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, η Πάτρα μπαίνει και πάλι στον εγχώριο χάρτη της ζυθοποίησης, επιβεβαιώνοντας τους ιστορικούς της δεσμούς με την μπύρα. Την συνέχιση της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης με αυτό το προϊόν, μετά το κλείσιμο της Ζυθοποιίας Μάμου το 1976, αναλαμβάνουν σήμερα δύο αδέλφια, οι Γιώργος και Κώστας Αντωνακόπουλος,


οι οποίοι δημιούργησαν την δική τους μπύρα, που θα βγει στην κατανάλωση τις επόμενες ημέρες.
«Πατραϊκή Ζυθοποιία» είναι η επωνυμία της επιχείρησης που αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τα δύο αδέλφια από τα Κριθαράκια του Δήμου Ερυμάνθου. Ο συνδυασμός αυτής της καταγωγής, με το προϊόν που επέλεξαν να παράγουν και έχει ως βασική πρώτη ύλη το κριθάρι, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί ένα ωραίο παιχνίδι της τύχης. Ωστόσο η σχέση των δύο αδελφών με την μπύρα δεν είναι καθόλου τυχαία.
Ο Γιώργος Αντωνακόπουλος είναι μηχανολόγος μηχανικός με 35 χρόνια εμπειρίας και με διαδρομή σε μεγάλες επιχειρήσεις στην Γερμανία. Εκεί, απέκτησε εξειδίκευση στην τεχνολογία παραγωγής και έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με τον χώρο της γαστρονομίας και ειδικότερα της ζυθοποίησης, ενώ έχει και σπουδές στο γνωστό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζύθου και Ποτών του Βερολίνου.
Ο Κώστας Αντωνακόπουλος, έχει κάνει σπουδές μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, με μεταπτυχιακά στην οικονομία και τις πολιτικές επιστήμες. Είχε και αυτός απασχοληθεί στην Γερμανία στον τομέα της συμβουλευτικής επιχειρήσεων και πριν από χρόνια επέστρεψε στην Ελλάδα όπου σήμερα εργάζεται στον ΚΤΑΔΑ για την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη. Ενεπλάκη και στα δημοτικά πράγματα καθώς εκλέγεται τα τελευταία χρόνια δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ερυμάνθου όπου για μια περίοδο διετέλεσε και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΝΗ ΜΠΥΡΑ
Ο Κώστας Αντωνακόπουλος που μίλησε στην «Π» γι΄ αυτό το επιχειρηματικό άλμα, μας αποκάλυψε ότι τις επόμενες ημέρες η μπύρα της «Πατραϊκής Ζυθοποιίας» θα κυκλοφορεί στην τοπική αγορά για να κατακτήσει τους λάτρεις αυτού του ποτού.
Η επιχείρηση έχει την έδρα της και την παραγωγική της μονάδα στο Μονοδένδρι, στην παλαιά Εθνική Οδό, λίγο έξω από τα Βραχναίικα. Σε επίπεδο υποδομών, οι εγκαταστάσεις και ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι στην θέση τους εδώ και καιρό και αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται δοκιμαστικά της μπύρας που θα παράγεται και θα διατίθεται τόσο στο λιανικό εμπόριο, όσο και σε επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής. Το όνομα της μπύρας δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, όμως θα διατίθεται σε μπουκάλια των 330 και 500 ml και σε βαρέλι.
 
ΓΙΑΤΙ ΜΠΥΡΑ;
Στο ερώτημα που θέσαμε στον Κώστα Αντωνακόπουλο, γιατί επέλεξαν την μπύρα, μας είπε: «Μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας στην ζυθοποίηση, αποφασίσαμε με τον αδελφό μου να κάνουμε το μεράκι μας, επιχείρηση. Επισκεφθήκαμε όλες τις σημαντικές περιοχές ζυθοποίησης της Γερμανίας και κλείσαμε συμφωνίες για την προμήθεια όλων των πρώτων υλών από εκεί. Η βύνη, ο λυκίσκος και η μαγιά προέρχονται από αυτές τις περιοχές και μόνο το νερό χρησιμοποιούμε από την περιοχή».
Όπως εξήγησε ο κ. Αντωνακόπουλος, η «Πατραϊκή Ζυθοποιϊα» ανήκει στην  μικροζυθοποιϊα, όπως αποκαλείται αυτή η κατηγορία επιχειρήσεων παραγωγής μπύρας, που βγάζουν ποιοτικά προϊόντα αλλά σε περιορισμένες ποσότητες και τα τελευταία χρόνια κερδίζουν φανατικούς καταναλωτές σε όλη την Ελλάδα.
Η παραγωγή της «Πατραϊκής Ζυθοποιίας» θα φτάνει στα 20 εκατόλιτρα ανά βάρδια. Δηλαδή, το ζυθοποιείο θα παράγει τον χρόνο περίπου 4000 εκατόλιτρα, εάν υπολογίσουμε ότι η παραγωγή θα λειτουργεί για 200 ημέρες.
Το δίκτυο πωλήσεων έχει εξασφαλιστεί με σημαντικούς διακινητές ποτών και αναψυκτικών και η διάθεση του προϊόντος θα ξεκινήσει από την περιοχή και θα απευθύνεται τόσο στην μαζική κατανάλωση όσο και σε επαγγελματίες.

ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΠΡΟΪΟΝ
«Το όραμα που έχουμε είναι να αξιοποιήσουμε το μεράκι μας για την μπύρα και να προσφέρουμε ένα ξεχωριστό προϊόν, για να καλύψουμε ένα κενό που υπάρχει στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι έτσι θα βοηθήσουμε στην τοπική ανάπτυξη και θα προσθέσουμε μια ταυτότητα και μια αναγνωρισιμότητα στην περιοχή» μας είπε ο Κώστας Αντωνακόπουλος.
Πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν πάμε να ανταγωνιστούμε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, ούτε σε ποσότητα ούτε σε τιμολογιακές πολιτικές. Έχουμε όμως μια ποιοτική παραγωγική διαδικασία που μπορεί να διαφοροποιήσει το προϊόν μας. Αν με ρωτάτε γιατί να προτιμήσουμε την δική σας μπύρα, απαντάμε ότι, όπως ξεχωρίζουμε το χύμα κρασί από το καλό εμφιαλωμένο, ή το φαγητό του φαστ φουντ από το γκουρμέ, έτσι κι εμείς θεωρούμε ότι το προϊόν μας θα είναι μια «γκουρμέ» μπύρα. Μιλάμε για αυστηρά επιλεγμένες και πιστοποιημένες πρώτες ύλες και για μια παραγωγή που παρακολουθείται βήμα προς βήμα, από εξειδικευμένο προσωπικό με γνώσεις στην ζυθοποίηση», κατέληξε ο κ. Αντωνακόπουλος.
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.