01.09

Δημοσίευση στην εφημερίδα Γνώμη

Category: Δημοσιεύσεις Written by Hits: 1791

Η Πάτρα απέκτησε τη δική της φρέσκια μπύρα- Το πρώτο παραδοσιακό ζυθοποιείο στην Αχαΐα είναι γεγονός
Διώνη: απόλαυση δια ουρανού και γης


Η Πάτρα, μέσα στα αναρίθμητα δώρα που την προίκισε η φύση στο πέρασμα των αιώνων, διακρίθηκε και από την ευρηματικότητα, τη δεξιοτεχνία και τα σπουδαία επιτεύγματα των κατοίκων της σε όλους τους τομείς. Στη σύγχρονη ιστορία της κατά τη διάρκεια της προόδου που χαρακτηρίσθηκε βιομηχανική επανάσταση, τούτη η πόλη ξεχώρισε για πολλά κι ήταν πρωτοπόρα σε πολλά, τόσο στις τέχνες και τα γράμματα όσο και στο βιομηχανικό κλάδο. Μα είναι αλήθεια ότι παρήκμασε σε βιομηχανικό επίπεδο και γεγονός ότι αυτά της τα μεγαλεία τα αναπολεί ή τα γνωρίζει κανείς στα ιστορικά βιβλία, τα λευκώματα και τις κιτρινισμένες φωτογραφίες που διασώθηκαν.
 Ένας τέτοιος κλάδος, που συνιστά ιστορική αλήθεια ότι πνίγηκε στις δάφνες και τα ευρωπαϊκά βραβεία, ήταν η ζυθοποιία της. Περισσότερο από 100 χρόνια πριν, η Πάτρα, χάρη στον Πέτρο Μάμο, τον πρώτο Έλληνα διπλωματούχο ζυθοποιό, έκανε το τεράστιο βήμα που την καθιέρωσε για σχεδόν επτά δεκαετίες στην παραγωγή και εμφιάλωση τοπικής μπύρας και υποχρέωσε ακόμα και την γερμανική αγορά να υποδεχθεί την μπύρα της ως ισάξιο προϊόν. Μα μετράμε και κοντά 40 χρόνια από τότε που αυτή, η σπουδαία τοπική βιομηχανία και μοναδική γραμμή παραγωγής του αρχέγονου και δημοφιλούς ποτού έκλεισε, αφήνοντας πίσω της λαμπρή ιστορία.
Αλλά, τώρα, αυτή την εποχή, την εποχή της κρίσης και του οικονομικού μαρασμού, αυτή η ιστορία ξαναγράφεται από άλλους και η Πάτρα είναι έτοιμη να διακριθεί ξανά. Τα αδέλφια Γιώργος και Κώστας Αντωνακόπουλος ίδρυσαν την “Πατραϊκή Ζυθοποιία” και αυτές τις ημέρες διαθέτουν στην αγορά την μπύρα “Διώνη”, το πρώτο πατραϊκό σήμα κατατεθέν μπύρας μετά από πολλά χρόνια, που ήλθε για να μείνει και να κάνει τη διαφορά!


Φρέσκια, απαστερίωτη, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, η “Διώνη” παρασκευάζεται από την “Πατραϊκή Ζυθοποιία” των αδελφών Γιώργου και Κώστα Αντωνακόπουλου σε μία σύγχρονη, αλλά παραδοσιακή μονάδα στα Ροϊτικα, μόνο με τα καλύτερα υλικά που έχει να προσφέρει η φύση. Άλλωστε αυτό σηματοδοτεί και το όνομά της που είναι δανεικό από την ελληνική μυθολογία: Η Διώνη ήταν κόρη του Ουρανού και της Γαίας. Νερό, βύνη, λυκίσκος, μαγιά είναι τα μόνα συστατικά, επιλεγμένα από τις καλύτερες περιοχές της Γερμανίας που χρησιμοποιούνται ώστε να παράγεται μία εξαιρετικής ποιότητας, φρέσκια μπύρα είδους “Πιλς”
Όταν ο ζυθοποιός, παίρνει στα χέρια του τα υλικά, η “Διώνη” της “Πατραϊκής Ζυθοποιίας” περνά με αυστηρότητα και παραδειγματική φροντίδα όλα τα στάδια παραγωγής μέχρι να ωριμάσει και να εμφιαλωθεί. Το σώμα, το χρώμα, τα αρώματα, η μοναδική γεύση της και ο αφρός όταν η “Διώνη” σερβίρεται, αποδεικνύουν ότι το αποτέλεσμα είναι ιδανικό!
Ο Κώστας Αντωνακόπουλος μας ξενάγησε στο ζυθοποιείο, το οποίο αποτελεί πρότυπο παραδοσιακής μονάδας παρασκευής μπύρας σε τοπικό επίπεδο και μας αποκάλυψε τα “μυστικά” της Διώνης.

ΠΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΙΔΕΑ
Η πολυετής παραμονή των αδελφών Αντωνακόπουλου στη Γερμανία τους “γέννησε” την αγάπη τους για την μπύρα, που σιγά- σιγά και για τους δύο έπαψε να αποτελεί ένα απλό καταναλωτικό προϊόν, αλλά μετατράπηκε σε πάθος για τις αυθεντικές συνταγές παρασκευής της. “Τόσο στη Γερμανία όπου ζήσαμε πάρα πολλά χρόνια, όσο και στην Ελλάδα δεν υπήρξε ζυθοποιία που δεν επισκεφθήκαμε. Η αγάπη μας για τη μπύρα μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε πάθος για τον τρόπο παρασκευής της, τις πρώτες ύλες, τα αρώματα. Έγινε μεράκι. Θέλαμε λοιπόν να μεταφέρουμε αυτή την τεχνογνωσία που αποκτήσαμε, στον τόπο καταγωγής μας. Σκοπός μας να μοιραστούμε αυτή τη διαφορετικότητα”, ανέφερε ο κ. Αντωνακόπουλος, παρατηρώντας πως η απόφαση για τη δημιουργία του πρώτου παραδοσιακού ζυθοποιείου στην Αχαΐα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος ήταν ένα δύσκολο, αλλά και ταυτόχρονα εύκολο εγχείρημα. Εύκολο, γιατί υπήρχε η πηγαία αγάπη και θέληση για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα, δύσκολο, γιατί η ελληνική γραφειοκρατία παραμερίζει το σκοπό, την ουσία και τη σπουδαιότητα μίας τέτοιας επένδυσης και προκαλεί καθυστερήσεις με τις ασάφειες και τις αλληλοκαλύψεις του προβλεπόμενου θεσμικού πλαισίου. Ωστόσο, το επιχειρησιακό σχέδιο των αδελφών Αντωνακόπουλου ήταν καλά προετοιμασμένο και δεν άφησε περιθώριο αμφιβολιών ή αμφισβήτησης, ούτε ως προς την ιδέα, ούτε ως προς την καινοτομία και την προοπτική της.

Η ΔΙΩΝΗ, Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΠΙΚΗ ΜΠΥΡΑ
Γιατί επελέγη το όνομα Διώνη; Ο Κώστας Αντωνακόπουλος μας εξηγεί πως “θέλαμε το όνομα της μπύρας μας να έχει ελληνικές ρίζες και να αντιπροσωπεύει το προϊόν μας, δηλαδή τα συστατικά του. Η Διώνη είναι όνομα της μυθολογίας. Κατά μία παράδοση η Διώνη, ήταν κόρη του Ουρανού και της Γαίας. Επειδή λοιπόν η μπύρα αποτελείται από αυτό που μας δίνει ο ουρανός, τη βροχή, το νερό, αλλά και απ’ όσα μας δίνει η γη, το κριθάρι, το λυκίσκο, θεωρήσαμε ότι ήταν το πλέον κατάλληλο όνομα”. Οι πρώτες ύλες, δυστυχώς δεν υπάρχουν στην Ελλάδα επεξεργασμένες, συνεπώς η Πατραϊκή Ζυθοποιία τις εισάγει όλες από τη Γερμανία και συγκεκριμένα, από παραγωγούς και μεταποιητές που προσωπικά γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες της “Πατραϊκής Ζυθοποιίας” εξασφαλίζοντας έτσι την άριστη ποιότητα.

Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΩΝΗΣ
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά της Διώνης που την καθιστούν ξεχωριστή; Καταρχάς είναι μία φρέσκια μπύρα, χωρίς παστερίωση, δηλαδή συντηρητικά και χωρίς φιλτράρισμα. Είναι μακράς ωρίμανσης (διαρκεί περίπου 35 ημέρες) και ψυχρής διήθησης. “Αυτό που εξασφαλίζει την άριστη ποιότητα της Διώνης, είναι η ειδική διεργασία πολτοποίησης, που γίνεται με την επέμβαση του ζυθοποιού σε κάθε στάδιο, η προσθήκη φυσικού λυκίσκου που χαρίζει γλυκά αρώματα εσπεριδοειδών, η αργή ζύμωση και η μακράς διάρκειας ωρίμανση. Η παρασκευή της γίνεται αυστηρά με παραδοσιακή γερμανική συνταγή, ενώ η ξεχωριστή διαδικασία πολτοποίησης προσδίδει ένα έντονο χρυσοκίτρινο χρώμα και μια ιδιαίτερη γεύση που ικανοποιεί τον ουρανίσκο”, μας λέει ο κ. Αντωνακόπουλος και επισημαίνει, πως η δυνατότητα της Πατραϊκής ζυθοποιίας να εμφιαλώνει καθημερινά το προϊόν εξασφαλίζει στον καταναλωτή πάντα φρέσκια μπύρα. Ωστόσο, η διαφορετικότητά της έγκειται και στην τέχνη παρασκευής της. Χρησιμοποιούνται τέσσερα διαφορετικά είδη βύνης, και τρία διαφορετικά είδη λυκίσκου, τα οποία σε συνδυασμό με την εξαιρετική μαγιά προσδίδουν στο προϊόν πλούσιο σώμα, ευχάριστη πικράδα και γλυκιά επίγευση.

ΕΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ
“Η Διώνη είναι μία μπύρα για να την απολαμβάνεις. Όμως πέρα από την παρασκευή της μπύρας ως προϊόν, θέλαμε να προσδώσουμε ένα ακόμη χαρακτηριστικό μέσα από αυτή την επένδυση. Να δημιουργήσουμε ένα τοπικό προϊόν που θα ενισχύσει την ταυτότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας. Άλλωστε αν δείτε και την ετικέτα της Διώνης θα δείτε, ότι απεικονίζει όλους τους επισκέψιμους χώρους της πόλης μας, τον Άγιο Ανδρέα, το Αρχαίο Ωδείο, το Δημοτικό Θέατρο, τη Γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου. Θέλουμε όταν η Διώνη ταξιδεύει στον κόσμο να έχει γεωγραφική αναφορά, να συνδυαστεί με την Πάτρα και την ταυτότητα της πόλης”, ανέφερε ο κ. Αντωνανακόπουλος, αποκαλύπτοντας πως η παρασκευή της μπύρας θα γίνεται και παρουσία επισκεπτών, αφού σκοπός της εταιρείας είναι το ζυθοποιείο να είναι επισκέψιμος χώρος.

ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Όσον αφορά στο στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας, αρχικά προβλέπεται η διάθεση του προϊόντος στην αγορά της Πάτρας, μέσω δικτύου διανομής, όμως τα χαρακτηριστικά του είναι εξωστρεφή προβλέποντας τη διάθεση της Διώνης σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία, μέσω συγκεκριμένων καναλιών προώθησης. Ήδη το προϊόν διατίθεται σε μπουκάλι των 330 και 500 ml.“Το επιχειρησιακό μας σχέδιο είναι εξωστρεφές. Ξεκινάμε με την αγορά της Πάτρας και συνεχίζουμε. Θέλουμε η Πατραϊκή Ζυθοποιία εκτός των άλλων να αποτελέσει και παράδειγμα περιφερειακής ανάπτυξης, γιατί προσωπικά πιστεύω ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν γίνουμε οικονομία της παραγωγής. Είμαι αισιόδοξος ότι ο κόσμος θα αντιληφθεί τη σπουδαιότητα των τοπικών μας προϊόντων και θα τα στηρίξει”, επεσήμανε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.